Voetreflexologie

Wat is de herkomst…

Hoe en wanneer voetreflexologie precies is ontstaan is niet duidelijk. Wél is bekend dat duizenden jaren geleden de reflexologie al werd toegepast in Egypte, China en India. Pas aan het begin van de 20e eeuw heeft dr. William Fitzgerald, een Amerikaanse keel-, neus- en oorarts, de zgn. ‘zonetherapie’ ontwikkeld, waarbij het lichaam in 10 verticale zones wordt verdeeld (5 zones in iedere voet). Later werden deze theorieën verder uitgewerkt en verfijnd door Joe Shelby Riley, die er horizontale zones aan toevoegde. In de jaren ’30 van de vorige eeuw zijn deze punten en zones uiteindelijk in kaart gebracht door Eunice Ingham, verpleegster en fysiotherapeut. Aanvankelijk werd deze pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze zonetherapie genoemd, maar in 1961 is dit definitief gewijzigd in ‘voetreflexologie’.

Wat is het…

De voeten zijn een projectie van het menselijk lichaam. Organen, weefsels, zintuigen, zenuwen, beenderen en spieren corresponderen met diverse punten op je voeten: de zgn. reflexpunten. Voetzones Wanneer op deze punten druk wordt uitgeoefend geeft dit een reactie elders in het lichaam: een reflex. Met druk en massage kunnen organen en weefsels worden gestimuleerd in hun functie, evenals het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
Ook dient het ter bevordering van de energiedoor-stroming en de afvoer van afvalstoffen, zodat er een betere lichamelijke (en ook vaak geestelijke) balans bereikt wordt.

De filosofie…

Er zijn 2 uitgangspunten bij de toepassing van voetreflex massage:

  1. Als ontspanningsmassage: hierbij gaat het vooral om tijdelijke ontspanning, in onze wereld van haast, stress en gejaagdheid. Dit kan met een deelbehandeling of met een volledige behandeling.
  2. Als geneeskrachtige massage; hierbij wordt een gericht behandelplan samengesteld, dat gebaseerd is op een zekere diagnose. Het doel is om een ‘genezende’ prikkel te geven, die het lichaam in eutonische toestand brengt (juiste harmonische lichaamsspanning, ofwel balans).

Voetreflex massage biedt lichamelijke en geestelijke ondersteuning tijdens moeilijke of soms pijnlijke processen.

Wanneer toe te passen

Voetreflex massage krijgt steeds meer bekendheid als alternatieve behandelwijze wanneer het gaat om allerlei lichamelijke of geestelijke kwalen. Door druk op de reflexpunten wordt het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest, tot een zekere grens, gestimuleerd en kunnen kwalen worden verminderd.
Voetreflexologie wordt veel gebruikt bij bijv. spanningshoofdpijn & migraine, (lage) rugklachten, problemen met de bloedsomloop, spijsverteringsproblemen en/of stoelgang, depressie en slapeloosheid. Daarnaast zorgt voetreflex massage voor ontspanning en biedt het ondersteuning bij zware levensprocessen en stressvolle perioden. Wanneer u kampt met een burn-out of u hebt veel last van stress, dan kunt u terecht voor speciale voetreflex behandelingen, die gericht zijn op ontspanning. De energiestroom wordt geactiveerd.
Over het algemeen kan voetreflex massage geen kwaad, maar in een aantal gevallen is het beter om niet te behandelen (zie contra-indicaties onder “Goed om te weten”).
Een voetreflexoloog is geen arts. Hij/zij mag geen officiële diagnose stellen en bij zuivere medische klachten dient u een arts te raadplegen!

(Terug omhoog ↑)